Güneş’ten çok uzakta bulunan Neptün gezegeninin soğuk atmosferinin şaşırtıcı derecede hareketli olduğu tespit edildi.
Uluslararası bir astrofizik ekibi tarafından, Şili’nin La Silla bölgesinde bulunan ve bir kızılötesi gözlem cihazı ile Avrupa gözlem teleskobu ile yapılan bu gözlemin sonuçları Astronomy ve Astrophysics dergisinde de yayımlanacak.
Bilim insanları, Güneş’ten 4,5 milyar km uzaklıkta bulunan (Dünya 150 milyon km uzakta) bu gezegenin güney kutbundaki aşırı bol metan miktarının, kuzey kutbundan 8 kat fazla olduğunu biliyor, ancak bunun nedenini açıklayamıyorlardı.
Dev teleskopla elde edilen görüntüleri analiz eden ve bu gizemi sonunda çözmeyi başaran astrofizikçiler, bu olaya, genelde ortalama sıcaklığı sıfırın altında 220 derece olan Neptün atmosferindeki sıcaklık farkı ve güney kutbundaki “aşırı sıcaklığın” neden olduğunu tespit ettiler. Böylece, diğer bölgelerin troposferlerinde (atmosferin alt kuşağı) buz biçiminde olan metan gazı, buranın stratosferinde (üst kuşak) gaz haline dönüşüyor.
Bilim insanları, Güneş’in çevresini 165 yılda dönen gaz gezegeni Neptün’ün güney kutbunun bu nedenden ötürü 40 yıldan bu yana güneşli olduğunu belirterek, gözlemlerinde, sıcaklığı bitişiğindeki bölgelerden 3 derece daha yüksek bir “sıcak nokta” tespit ettiklerini açıkladılar.
Araştırmacılar, bu hareketliliğin Neptün’ün atmosferinin, Güneş’e daha yakın olan diğer gaz devleri Jüpiter ve Satürn’ün atmosferlerine oranla daha aktif olabileceğini gösterdiğini belirterek, 80 yıl sonra Neptün’ün kuzey kutbuna yaz geldiğinde, durumun tersine dönerek güney kutbundaki aşırı metan gazının kuzey kutbuna gitmesini gözlemleyebileceklerini kaydettiler.